Apotek online logo

Läkare online - Så här fungerar det 2024

Något som har blivit väldigt populärt de senaste åren är att kontakta en läkare online. Detta har möjliggjorts via smidiga appar som exempelvis doktor.se och kry där patienter har möjlighet att videochatta med vårdpersonal och på så vis få hjälp direkt i mobilen. Detta har varit särskilt populärt bland de som av olika anledningar har svårt att ta sig till sjukhus.

Läkare online - Så här fungerar det

Många fördelar med att träffa läkare online

Att träffa en läkare online via en app som exempelvis Din Psykolog, doktor.se och Kry har många fördelar. Den största fördelen är givetvis att det går väldigt snabbt. Tack vare dessa appar så kan man träffa läkare snabbt och man kan göra det hemifrån soffan i vardagsrummet om man så vill. Dessa appar är också bra för läkare av flera anledningar. Den största är att även läkarna sparar tid eftersom det går snabbare att träffa en patient via ett snabbt videosamtal jämfört med ett fysiskt besök.

Att snabbare besök sker via telefonen avlastar också vårdpersonalen och det minskar också den mängd administrativt arbete som läkarna annars måste genomföra. Vissa besök måste givetvis fortfarande ske fysiskt, särskilt de besök då prover ska tas eller där läkaren måste undersöka patienten rent fysiskt, men många besök går bra att ta via dessa vårdappar eftersom att det räcker med ett samtal mellan läkaren och patienten.

Den patient som inte akut behöver en läkartid men som kanske har gått och dragit sig för att kontakta en läkare kan dessa appar vara ett ypperligt alternativ. I dessa fall är ett videosamtal med en läkare verkligen att rekommendera. Videosamtal med en läkare kan också vara ett väldigt bra alternativ för patienter som inte har så mycket tid och därmed har lättare att få plats med ett videosamtal i sitt schema.

Så går ett läkarbesök i mobilen till

När man träffar en läkare online för första gången kan det lätt kännas lite konstigt men detta beror till stor del på att man är ovan med denna formen av läkarbesök. Men det dröjer inte länge innan det känns normalt och de allra flesta förstår snabbt varför det har blivit så oerhört populärt att träffa en läkare online. Det är också en stor trygghet för många att ha olika typer av läkare, specialister och psykologer nära till hands. Oavsett vad man behöver hjälp med så finns det en expert att prata med ett par knapptryck bort och detta är väldigt skönt att känna till.

När man har laddat hem en app som exempelvis Din Psykolog, doktor.se eller Kry så går det snabbt och smidigt att boka in ett besök hos en läkare online. Det tar inte mer än någon minut bara. Besöket i sig påminner väldigt mycket om ett vanligt besök hos en läkare. Den enda skillnaden mellan att besöka en läkare online och att besöka en läkare fysiskt är att patienten och läkaren inte kan ha fysisk kontakt vid ett besök online.

Det första steget för att genomföra ett läkarbesök online är att ladda ner en sådan app. Doktor.se, Din Psykolog och Kry är två bra exempel på appar där du kan träffa en läkare online. Dessa appar finns tillgängliga i alla stora appbutiker som exempelvis AppStore eller Google Play. Apparna är enkla att ladda hem, enkla att använda och om det skulle dyka upp några frågor så erbjuder de flesta stora vårdföretag som har appar kundtjänst direkt inne i appen.

När appen är nedladdad kommer du att behöva legitimera dig med hjälp av BankID. Det är för att vårdcentralen och läkarna ska kunna få tillgång till din journal och även kunna skriva inlägg i journalen efter dina besök.

Det sista steget för att träffa en läkare online är att boka in ett samtal. När du bokar tid ombeds du hos de flesta vårdappar att beskriva vad du har problem med samt svara på ett antal frågor. Moderna vårdappar erbjuder också möjligheten att skicka in bilder för att underlätta läkarens bedömning.

Vad kan en läkare online hjälpa till med?

En läkare online som man pratar med via ett videosamtal i appen kan hjälpa till med många olika saker. Läkaren kan ge rådgivning gällande allt från inflammationer, infektioner, utslag på huden, muskelvärk och värk i nacken till information om allergier eller preventivmedel. För besvär som kan botas med hjälp av läkemedel eller mediciner kan du få dessa utskrivna direkt i mobilen. Bedömer läkaren att det skulle behövas en fysisk undersökning så kan ni boka in denna under samtalet.

Här nedan följer några exempel på vad en läkare online kan hjälpa till med direkt i mobilen:

 • Recept samt förnyelse av recept.
 • Samtal med psykolog: Samtalsterapi, KBT, med mera.
 • Sjukintyg.
 • Remisser.
 • Medicinsk rådgivning vid svullnader, smärta och utslag.

En läkare online kan i princip hjälpa till med alla som en läkare kan göra vid ett fysiskt besök. Den stora skillnaden är givetvis att en läkare online inte kan ha fysisk kontakt med patienten och läkaren online kan heller inte genomföra undersökningar som inte är rent visuella. Därför kan det hända att din läkare online rekommenderar ett fysiskt besök, men ofta räcker det att prata med sin läkare via ett videosamtal för att kunna få tillförlitlig rådgivning.

Få receptbelagt medicin utskriven av en läkare online

Många vårdappar samarbetar med ett eller flera apotek online vilket gör att det går enkelt att köpa medicin på nätet så fort du fått ett recept utskrivet. I flera fall är det enda du behöver göra för att få tillgång till dina receptbelagda mediciner eller läkemedel att boka in ett samtal med en läkare i din vårdapp och sedan få ditt recept av läkaren, alternativ förnya ditt recept.

Den läkare som du träffat online kommer då med omedelbar verkan att se till att ditt recept skickas direkt till det nätapotek som din vårdapp samarbetar med. När du sedan legitimerar dig hos apoteket online kan du beställa hem ditt recept direkt via mobilen.

Hitta en läkare online för barn

Det är inte bara för behandling och råd till vuxna som vårdappar som Din Psykolog, doktor.se och Kry fungerar ypperligt. Det går också bra att komma i kontakt med en barnmorska eller en läkare för barn när man använder vårdappar.

För att registrera sig hos en vårdapp måste man vara minst 18 år gammal. Detta säkerställs genom att man verifierar sin identitet med hjälp av BankID. Dessa vårdappar har därför en inbyggd spärr vilket gör att det inte går att öppna ett konto om man inte har fyllt 18 år ännu.

Det går dock att söka vård för barn i dessa vårdappar. Man måste då vara vårdnadshavare för barnet och verifiera sig med hjälp av BankID. För den som väntar barn eller har frågor som rör små barn så erbjuder de flesta vårdappar möjligheten att prata med en barnmorska online.

Få flexibel specialistvård online

Något som många kanske inte känner till är att det även är möjligt att få specialistvård via flera vårdappar. Om du som patient har drabbats av svåra eller sällsynta besvär så kan det vara en bra idé att uppsöka specialistvård online. När man bokar tid för ett samtal i en vårdapp så kan man välja genom att boka in såväl läkare som psykologer, allergiexperter, experter på astma, hudläkare, kirurger och psykologer.

De flesta experter finns också tillgängliga kvällstid vilket är ypperligt för de patienter som jobbar normal arbetstid och som inte har möjlighet att genomföra ett läkarbesök på jobbet.

Det som skiljer specialistvården online jämfört med densamma inom den fysiska vården är att du snabbt kan boka en tid och få möjlighet till ett samtal med en specialist utan att behöva sitta fast i långa köer.

Därför är läkare online så populära

Därför är läkare online så populära

Att besöka en läkare online är något som har blivit väldigt populärt i Sverige och anledningarna till det är flera. Den tydligaste anledningen är förstås att det är snabbt och smidigt och detta är något som verkligen uppskattas bland de svenska patienterna.

En annan anledning är att den tekniska utvecklingen gått framåt med stormsteg och vi gör allt fler av våra dagliga bestyr via nätet. Dessutom har kunskapen och medvetenheten kring hur man använder digitala tjänster ökat lavinartat på senare tid.

Att söka information om sjukdomar och besvär på internet är något som verkligen tog fart så tidigt som 2006 då 1177 lanserades. Numret var från början ett telefonnummer som utvecklades som ett komplement till 112 dit patienter bara hänvisades vid nödsituationer. Vårdguiden 1177 var det första steget i att flytta vården utanför vårdcentralens fysiska väggar.

Sedan dess har vårdtjänster via telefon utvecklats i rask takt och det kommer hela tiden nya förändringar och förbättringar när det gäller vård online. Idag har en majoritet av svenskarna en positiv inställning till läkare online som alternativ till att boka in ett fysiskt vårdbesök.

Positiva saker med att kontakta en läkare online

Det finns många positiva aspekter med att kontakta en läkare online istället för att boka in ett fysiskt besök. En stor fördel som många inte tänker på är att man slipper sitta i ett väntrum som man gör vid en fysisk mottagning. På så vis minskar man risken för smitta vilket annars är en risk som alltid är närvarande när man sitter bland andra människor på en liten yta.

En annan stor fördel är att det går betydligt snabbare att komma i kontakt med en läkare online än om man skulle boka tid för ett fysiskt besök. När man ska boka ett fysiskt besök händer det ofta att man fastnar i en telefonkö för att ens komma fram till bokningen. Hos en läkare online bokar man sina samtal direkt i appen.

Vad erbjuder en läkare online?

En läkare online erbjuder rådgivning och i vissa fall bedömning när denna kan göras visuellt. Att chatta med en läkare online eller ha ett videosamtal med en läkare kan ersätta ett traditionellt vårdbesök vid många tillfällen.

Några exempel på sådana tillfällen är när det gäller frågor som rör saker som preventivmedel, allergier, utslag, hudåkommor och liknande. Det går även bra att kontakta en vårdapp för att chatta med eller ha ett videosamtal med en psykolog.

Chatta med läkare på nätet

När du inte lyckas få svar på dina frågor, exempelvis om du kollat med 1177 men känner att du skulle behöva prata med en expert, så kan det vara en bra idé att chatta med en läkare. Detta är en tjänst som de flesta vårdappar som exempelvis doktor.se, Din Psykolog eller Kry erbjuder direkt i appen. Genom att chatta med en läkare online kan du få snabba svar på enklare frågor utan att först behöva boka in en tid för ett videosamtal.

Hos de flesta vårdappar är det gratis att chatta med en läkare online. Många vårdappar erbjuder också möjligheten att chatta med en psykolog. Detta kan dock kosta en slant till skillnad mot chatten med läkare som är gratis.

Frågor & svar

Vilken doktor på nätet är bäst?

Vilken doktor på nätet som bäst är svårt att slå fast eftersom det finns flera olika faktorer som spelar in, bland annat vilka preferenser och åsikter den enskilde patienten har. Tre av de klart bästa törs vi dock säga att Din Psykolog, doktor.se och Kry är. Dessa har fått fina recensioner från många användare och båda dessa vårdappar har många nöjda kunder.

Vad kostar läkare i mobilen?

Patientavgiften för att få digital vård genom en app i mobilen ligger ofta i spannet mellan 0 och 250 kronor. Hur stor avgiften blir beror på vilken region du är folkbokförd i, vad ditt besök gäller samt hur gammal du är. När du är inne i en vårdapp och har bokat ett besök finns det alltid information om besöket kommer att innebära en avgift samt hur stor avgiften är.

Vem betalar för nätläkare?

Det är vårdcentralerna som betalar en avgift varje gång en av deras patienter uppsöker en läkare på nätet.

Kan online läkare skriva ut recept?

Ja, läkare online kan skriva ut recept på såväl mediciner som läkemedel. Om du som patient har fått ett recept utskrivet av en läkare online kan du använda detta hos ett nätapotek och beställa hem dina mediciner eller läkemedel direkt i mobilen.

Apotek & vård på nätet i juli 2024:


MEDS

 • Ett av Sveriges populäraste apotek med ett enormt utbud och bra priser.
 • Snabb frakt via Citymail, Airmee, Instabox, Postnord m.fl.
 • Handla för minst 299 kr så får du fri frakt.

DOZ Apotek

 • DOZ, f.d. Lloyds Apotek finns även på nätet.
 • Snabb frakt via Postnord, Instabox och Best hemleverans.
 • Alltid möjölighet till fri frakt när du handlar.

Apotek365

 • Produkter inom hälsa, skönhetsprodukter och receptfria läkemedel.
 • Frakt med Postnord och DHL till ombud eller hem.
 • Handla för minst 299 kr så får du fri frakt.

Svensk Hälsokost

 • En butik på nätet som är specialister på hälsokost.
 • Snabb frakt och upp till hela 8 leveranssätt.
 • Handla för minst 100 kr så får du fri frakt.

Din Psykolog

 • Väldigt låga patientavgifter vilket gör tjänsten billig.
 • Gratis om man är under 20 år eller har frikort.
 • Enkelt att komma i kontakt med en psykolog.

Memira

 • Memira Eyecenter utför över 20.000 synkorrigerande operationer varje år.
 • Finns i över 50 städer i Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna.
 • Gratis undersökning inför ögonlaser och linsbyte.

Swemed

 • Erbjuder möbler, utrustningar och engångsartiklar inom vård och hälsa.
 • Bra personlig kundservice som kan hjälpa dig inför ditt köp.
 • Produkter med hög kvalitet och säkerhet.